Chirurgia Dento Alveolară

Ce este chirurgia dento-alveolară?

Chirurgia orală (numită și chirurgia dento-alveolară) este o ramură extrem de importantă în stomatologie și include o serie de intervenții necesare de urgență sau complementare unui tratament interdisciplinar și care nu pot fi rezolvate prin metode minim invazive. Printre manoperele cele mai des întâlnite în acest domeniu se numără extracția molarilor de minte, canini sau molari incluși, evacuarea abceselor, excizia chisturilor, proceduri de sinus lifting, extracția cu alveolotomie, proceduri de augmentare a crestei osoase insuficiente inserării unui implant dentar etc.

Aceste manopere se realizează în clinica noastră de către medicul specialist de chirurgie dento-alveolară, în colaborare și la recomandarea medicului stomatolog clinician, lucrând și în echipă multidisciplinară cu celelalte specialitați (endodont, ortodont, parodontolog), după o amplă consultare a pacientului și pe baza examenelor paraclinice (radiografie, computer tomografie, analize de sânge ). Vom detalia pe rând, mai jos, fiecare manoperă în parte, pornind de la extracția simplă dentară.

Extracția dentară

Este manopera de îndepărtare de pe arcadă a unui dinte în cabinetul stomatologic de către medicul dentist, folosind metode și instrumente specifice, sub anestezie locală și după o minuțioasă pregătire a pacientului.

Indicațiile extracției dentare în cabinetul de stomatologie sunt urmatoarele:

  1. Dinți cu infecții, chisturi (care nu sunt in faza acută) și care nu se mai pot recupera folosind tratamente endodontice sau chirurgicale (rezecție apicală)
  2. Dinți cu mobilitate de grad ridicat,
  3. Dinți care au suferit fracturi sau sunt în focar de fractură osoasă
  4. În scop ortodontic, pentru crearea de spațiu suficient pe arcadă în vederea alinierii dinților.

După extracție, medicul poate sutura plaga ramasă pentru a conforma o mai bună vindecare și a stopa hemoragia, iar pacientul primește indicații privind îngrijirea locală, precum urmează:
1. Trebuie sa țină între arcade, pe locul extracției, compresa pusă de medic timp de două ore
2. Va evita sa mănânce pe partea respectivă în ziua extracției, preferând alimente lichide sau semisolide
3. Nu fumează 24 de ore și nici nu periază dinții vecini extracției
4. Pentru combaterea durerii pacientului i se vor administra analgezice și/sau antiinflamatorii
5. Locul gol rămas în urma extracției trebuie protezat obligatoriu după vindecare, pentru a preîntâmpina migrarea dinților vecini și antagoniști.

Odontectomia

Odontectomia este procedeul chirurgical prin care se indepărtează un dinte de pe unul din maxilare, atunci când acesta este inclus și crează complicații (infecții sau înghesuire dentară).

Aceste complicații pot fi :
1. Pericoronarita, de exemplu la molarii de minte inferiori, în situația în care nu este loc suficient pe mandibulă pentru aliniere
2. Caria dentară, atunci când este semiinclus și igiena nu se poate face corespunzător, sau datorită pozitiei sale defectuoase fată de dintele vecin, îi crează acestuia premiza de a se caria, sau de a dezvolta o boală parodontală
3. Înghesuiri dentare
4. Recidiva înghesuirilor dentare, după ce se îndepărtează aparatul ortodontic și molarii de minte rămân incluși sau în malpoziție
5. Resorbții radiculare ale dinților vecini
6. Pot determina apariția chisturilor și tumorilor cu origine din sacul mugurelui dentar respectiv,
7. Pot duce la instabilitatea protezelor, atunci când se aplică peste un dinte inclus.

Se evită atunci când vârsta pacientului și starea generală nu o permite și în situația în care, prin intervenție s-ar leza anumite formațiuni anatomice.

Tehnica

Poate fi simplă sau complicată în funcție de poziția dintelui inclus și de vecinătăți și include incizia și crearea unui lambou, evidențierea dintelui prin expunerea și îndepărtarea osului care ”blochează” extracția, luxația sau, după caz, îndepărtarea fragmentelor din dinte, dacă acesta a fost secționat în prealabil,curățarea și verificarea plăgii și sutura.

Indicații post-intervenție

  1. Să țină compresele peste plagă timp de două ore
  2. Să evite efortul fizic câteva zile după intervenție
  3. Să ia medicamentele prescrise pe bază de retetă de medicul chirurg (antiinflamatorii și antibiotice, dupa caz)
  4. Să evite să consume alimente dure pe partea respectivă, periatul dinților vecini în ziua operației. Acestea se vor relua în ziua următoare, cu grijă
  5. Pacientul va ține comprese reci sau cu gheată pe partea cu intervenția
  6. Revine la scos fire peste 7 sau 10 zile și la control.

Tehnologie avansată

Folosim cele mai avansate tehnologii, în conformitate cu cerințele pieții.

Rezultate rapide

În funcție de gravitatea cazurilor, în general rezultatele sunt rapide.

Sterilizare și igienă

Punem igiena și siguranța pacienților noștri pe primul loc.

Aparate silențioase

Facem tot posibilul să folosim aparaturi cât mai silențioase.