Ortodonția

Ce înseamnă ortodonția?

Ortodonția și ortopedia dentomaxilară este ramura stomatologiei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratarea anomaliilor dentomaxilare de poziție și a anomaliilor de dezvoltare a maxilarelor precum și a ocluziei (mușcăturii). Altfel spus, previne spațierea și înghesuirea dentară sau poziționarea dinților pe maxilare mult prea mici sau prea mari, a mușcăturii greșite, făcând toate acestea în faze succesive de tratament cu ajutorul aparatelor dentare.
 
Spațiile improprii (mai mici sau mai mari) dintre dinți favorizează apariția cariilor, mirosul gurii și apariția bolii parodontale la adulți, nemaivorbind despre aspectul fizionomic. Niște dinți frumos aliniați pe o arcadă dezvoltată armonios și o mușcătura corectă sunt astăzi considerate un ideal de perfecțiune fizică. În era în care aspectul fizic este deosebit de important, sporind calitatea vieții și contribuind la succesul profesional, considerăm că ortodonția este un instrument perfect pentru definirea stomatologiei estetice și în general, a medicinei estetice actuale.

Indicații

Se poate începe un tratament ortodontic la orice vârstă. În cazul copiilor, de regulă, necesitatea se observă chiar de la prima consultație sau la indicația părinților care observă că micuțul nu ”mușcă bine”, are un tic sau un obicei vicios (își ține mandibula mai în față, își suge buza sau un deget, își roade unghiile sau pronunță cuvintele cu limba între dinți). Aceste tratamente se pot iniția încă de la 4 ani și se realizează cu ajutorul aparatelor funcționale. Acestea se fac sub forma de gutieră, monobloc sau fluturaș și necesită o bună colaborare medic-copil-părinte, atat pentru urmărirea rezultatelor în timp cât și pentru prevenirea recidivei.

În perioada dentitiei mixte, când osul e în creștere și regăsim pe arcadă atât dinți de lapte cât și dinți definitivi, aparatele ortodontice sunt de regulă mobilizabile, ele fiind sub formă de plăcuță palatină sau linguală prevăzute cu arcuri de sârmă vestibulare și croșete de agregare, pot avea șuruburi de dilatare care se activează săptămânal, în funcție de necesitate. Aceste aparate se poartă pe timpul nopții și în perioade din zi, mai puțin în timpul mesei. Micul pacient va fi bine instruit să păstreze o igiena perfectă, atât a dinților cât și a aparatului.Aparatele mobilizabile fac tranziția către aparatele ortodontice fixe.

În perioada dentiției definitive, după ce rădăcina dinților este formată complet, tratamentul ortodontic se face folosind exclusiv aparate ortodontice fixe sau gutiere speciale. Aparatele fixe sunt formate din mai multe componente: brackeți (metalici, ceramici sau din safir) lipiți de fața fiecarui dinte și uniți printr-un arc elastic, elementul activ care îndreaptă dinții pe arcadă.

Pe acest arc se pot crea spațieri între dinți sau se pot reduce, funcție de planul de tratament și de necesitați,astfel ca putem crea spatiul necesar unui implant sau dimpotrivă, să alipim dinții în așa fel încat acest lucru să nu fie necesar. Din acest considerent putem folosi aparatul dentar fix și la adulți, în cadrul unui tratament multidisciplinar: implantologie, parodontologie, protetică și estetică dentară.

Controlul ortodontic care include activarea arcului, schimbarea elasticelor și igienizarea trebuie să aibă loc o dată la 4,6 săptămâni.
În general, orice tratament ortodontic durează 24 de luni, după care pacientului i se va îndepărta aparatul fix și va urma perioada de contenție, de menținere a rezultatului și de prevenție a recidivei. Această etapă se definitivează folosind gutiere sau arcuri de sârmă fixate pe interiorul dinților frontali.

Tehnologie avansată

Folosim cele mai avansate tehnologii, în conformitate cu cerințele pieții.

Rezultate rapide

În funcție de gravitatea cazurilor, în general rezultatele sunt rapide.

Sterilizare și igienă

Punem igiena și siguranța pacienților noștri pe primul loc.

Aparate silențioase

Facem tot posibilul să folosim aparaturi cât mai silențioase.